dijous, 26 d’abril del 2012

PUNTS DE VISTA: Teories sobre el "peak oil"

Dintre de l'article El zenit d'un model energètic, hem trobat l'entrevista a 0. Enginyer industrial i President de Foment del Treball.

En aquesta entrevista, el Joan Rosell explica diverses coses, amb alguna referència i dades sobre el petroli:


El geòleg M. King Hubbert, al 1956, va encertar que la producció petroliera als Estats Units arribaria al seu zenit a la dècada dels setanta.
Actualment, la producció petroliera ha augmentat molt acceleradament, quin és el punt màxim de producció? Com ell ens explica: "[...] Si els xinesos consumissin el mateix petroli que els nord-americans, la producció mundial hauria de multiplicar-se, al menys, per dos."
Hi ha diversos condicionals que faran decidir quin és el punt màxim de producció petroliera: quant es produeix, les reserves, els preus, la tecnologia, les inversions, les noves energies, etc.
Hi ha moltes teories sobre l’esgotament del petroli: hi ha gent que diu que no s’esgotarà mai, i hi ha altra que diu que s’esgotarà durant la primera meitat del segle XXI.
El que sí que és segur, és que cada cop es gasta més petroli. I les dades que tenim sobre aquesta producció i consum excessiu ens han de fer pensar sobre les implicacions polítiques i econòmiques que tñe aquest fet.
Com ens explica en Joan Rosell: Per una banda, “les reserves de cru (segons el Butlletí de BP) eren de 548.452 milions de barrils el 1970 davant dels 1.2000.000 milions de barris en l’actualitat [...]”
Però per l’altra banda, “[...] Els grans pous de petroliers semblen anar en declivi, encara que la tecnologia pugui fer meravelles si hi ha inversions. [...]”
Actualment, no estem preparats per a l’esgotament del petroli, ja que el món no pot viure sense ell, però hauríem de començar a preparar-nos pel que vindrà. A més, l’automòbil hauria de fer algun canvi ja que consumeix més del 50% del petroli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada