dissabte, 7 d’abril del 2012

El Zenit de la producció de petroli

Entrevista a Mariano Marzo

Professor de recursos energètics
Catedràtic d'estratigrafia
Universitat de Barcelona

En aquesta entrevista Mariano Marzo ens fa entendre que el problema no es troba en l'extracció del petroli ja que segons ell “ el percentatge de recuperació de cru dels jaciments és aproximadament del 35-40% del total que hi ha abans de començar a explotar-los” i a més a més els jaciments es deixen d'explotar quan encara hi queda petroli per extreure. Segons ell a la pregunta: el petroli s'esgotarà? La resposta d'ell és “ sempre quedarà fluït per extreure; de manera que la resposta és simple: mai. Llavors , si el problema no es troba en la seva extracció, on recau?

Un dels problemes és la manera com l'obtenim. Cada cop es necessitarà potenciar i desenvolupar nova maquinaria que arribi a les profunditats del subsol per poder obtenir-lo.
I l'altre és el consum que fan els països desenvolupats. Actualment el petroli va més enllà del transport, és a dir, com a combustible, sinó que a més a més l'utilitzem com a font de calor, per asfaltar, fabricar productes de plàstic, detergents, medicaments...i una pila de productes quotidians. Tal i com diu el text “ el món ha d'aprendre urgentment a gestionar la seva demanda de petroli. Per a la petroliera, l'eficiència energètica i l'estalvi són absolutament necessaris per a posar un límit a una set global insaciable d'aquest hidrocarbur, especialment alimentada pel creixement econòmic i demogràfic de les grans potències emergents i pel sector del transport”. Cal recordar que els països en vies de desenvolupament cada cop necessitaran més petroli per desenvolupar-se en tots els àmbits: econòmicament, socialment, etc.

També ens parla dels descobriments de nous jaciments com els de l'Àrtic on encara queden un 25% del total. Tot i que segons Mariano Marzo el dia que s'hagin d'extreure hi haurà grans problemes perquè “ ja que es tracta d'una zona sense amo, objecte de disputa entre els Estats Units, el Canadà,Rússia, Noruega i Groenlàndia (administrada per Dinamarca)”

Per últim, en l'entrevista fa referencia a les diverses opinions , els que pensen negativament i els que pensen positivament. Els primers creuen que no hi ha prou reserves per a tothom i per tan ampliar el seu volum és limitat, mentre que els segons creuen en el desenvolupament de nous recursos i de noves tecnologies per extreure'l. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada