![]() |
Per poder veure l'esquema en la seva mida real cliqueu a sobre d'ell |
¿EL LITI ÉS UNA NOVA ALTERNATIVA?
En la nostra recerca d’informació hem trobat diverses alternatives per a substituir el petroli. Tot i així, per què actualment no es comencen a utilitzar si en són viables? Quines influències externes hi ha per a què no s’utilitzin?
En aquest apartat, volem exposar les diferents alternatives i els motius pels quals no es fan servir actualment.
A partir d’aquí, volem fer referència a l’article: El litio, de Julián Elliot, de la revista “Historia y vida”. (Pàg. 16-19)
En aquest article es parla del liti com a una possible font de energia que pot substituir el petroli a curt plaç, i que representa el substitut ideal dels combustibles fòssils (com per exemple, en els cotxes). Tot i així, diversos factors de tipus tecnològic, comercial, diplomàtic, polític i, inclús, històric, compliquen l’obtenció d’aquesta matèria. Cal dir que és l’únic element conegut que, juntament amb l’ hidrogen i l’heli, van crear el Big Bang. El liti és molt versàtil i va ser el protagonista durant la II Gerra Mundial, però realment no va sortir a la llum fins un parell de dècades després.
Actualment, el mercat del liti ha anat creixent ja que s’utilitza per tractar diverses malalties, fabricar bombes de calor, submarins, etc., i produeix energia nuclear.
Per tal de buscar alternatives que afrontessin l’esgotament del petroli paulatinament, la industria del motor va presentar diversos models de cotxes híbrids i elèctrics que presenten una bateria de liti.

No pot haver-hi una guerra pel fet de què el liti està repartit més o menys de manera equilibrada quant a territori, però no pel que fa la quantitat, i es calcula que en una dècada de producció no proveirà a tot el mercat. La major part de les reserves es concentren a Sud Amèrica, concretament a Argentina, Xile i Bolívia. I diversos governs s’han interessat per l’ús d’aquesta alternativa a l’hora de desenvolupar vehicles fins al punt d’associar-se per tal d’apropiar-se d’aquesta nova font d’energia. I com a resposta a aquest fet, Evo Morales, president de Bolívia, ha dit: “Nosotros queremos socios, no dueños”, i es nega a perdre el control d’aquest recurs vital per a la seva economia.
Com a conclusió, creiem que el liti pot ser una bona alternativa al petroli, ja que té moltes aplicacions i utilitats en la nostra vida diària, però que degut al repartiment desequilibrat del territori , pot haver-hi conflictes entre els diferents països.
Per altra banda, és un material dolenta per a la salut, ja que és un metall alcalí corrosiu, i requereix un ús especial i adequat. A més, és explosiu i inflamable quan s’exposa a l’aire i a l’aigua, i s’ha d’evitar el contacte amb la pell.
NOUS RECURSOS ENERGÈTICS I TECNOLOGIES PER AL TRANSPORT
La principal font d’energia del transport és el petroli. En aquest sector no s’ha reduït la dependència dels combustibles fòssils, ni s’han introduït noves energies.
Segons l’Agència Internacional de l’energia (IEA), “el sector del transport representa més d’una quarta part del consum final d’energia, el 60%, i el emet el 20% d’emissions mundials de gasos hivernacle”.
Augmenta la intensitat energètica del transport
El transport també és un factor important en l’economia Europea, hi ha 5-8 automòbils per cada 10 habitants. A Catalunya, aquest sector és el principal consumidor d’energia, i tota l’energia utilitzada per activitats relacionades amb la producció de transport, supera el 50% del consum total d’energia.
Cal fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica, i això depèn de diversos factors (la política territorial i l’ordenació urbanística dels municipis i els hàbits de mobilitat dels ciutadans). L’automòbil és el mitjà habitual de desplaçament de molts ciutadans, i aquests automòbils, gran part d’ells, només els fa servir una persona. Aquest fet es troba en moltes ciutats, és per aquest motiu que la societat no té en compte les repercussions que aquesta actitud pot tenir vers l’energia i l’esgotament del petroli.
Combinació de tecnologies i combustibles
En el sector del transport, les tecnologies haurien de permetre reduir la dependència dels derivats del petroli. En els darrers anys s’han millorat els motors convencionals per tal de reduir la intensitat energètica, i hi ha hagut millores en el consum dels automòbils a nivell d’Europa. Tot i això, les millores no seran massa importants. Utilitzar energia elèctrica als vehicles ofereix, també, avantatges per a aquest sector. En 10-15 anys, es disposaran de nous sistemes de bateries i s’introduiran nous vehicles 100% elèctrics. Però, encara hi ha diversos reptes per a què tot això sigui possible. En definitiva, en els propers anys hi haurà noves opcions tecnològiques en aquest sector, per tal de reduir la dependència dels derivats del petroli, serà possible conseguir-ho?
Les propostes del pla de l’energia
El Pla de l’energia de Catalunya proposa estratègies per estalviar i diversificar energèticament el sector del transport, per tal d’una millora en l’ús eficient dels diferents sistemes i els mitjans de desplaçament. L’administració pública s’ha d’encarregar de crear un marc legal per afavorir aquestes tecnologies, controlar-les i avaluar-les.
Les alternatives energètiques a l’abast
Hi ha diverses alternatives energètiques que trobem l’abast de tothom, per tal d’estalviar el energia i en petroli:
GAS NATURAL. Actualment, l’ús del gas natural com a combustible en vehicles és la forma més habitual. És una alternativa a la utilització de derivats del petroli. Ajudaria a reduït la intensitat de carboni del combustible final respecte al gas natural i les emissions de NO.
BIOCOMBUSTIBLES. Són combustibles produïts a partir de matèria orgànica d’origen biològic. Els més comuns són el bioetanol i el biodièsel. Un avantatja és que són pràcticament neutres quant a l’emissió de GEH ja que el CO2 emès quan combustionen ha estat fixat per les plantes emprades com a matèries primeres.
COMBUSTIBLES SINTÈTICS. Són els combustibles líquids o gasos obtinguts mitjançant processos termoquímics a partir del carbó, del gas natural o de la biomassa. Comporten poder diversificar l’origen dels carburants emprats en el transport.
HIDROGEN. Es pot emprar com a font energètica en un motor convencional de combustió interna o en una pila de combustible. Es pot emmagatzemar tant en forma de gas comprimir com en forma de líquid.
METANOL. Es pot emprar tant en motors de combustió interna com directament en piles de combustible. Té un poder calorífic interior al de la gasolina o el gasoil, i li calen dipòsits d’emmagatzematge superior per a mantenir la mateixa autonomia del vehicle.
En definitiva, ja és hora de buscar altres alternatives quant al transport, que siguin més ecològiques i que no malgastin tanta energia i tant petroli. Hem de buscar alternatives ara i començar a utilitzar-les perquè en un futur pot ser és massa tard.
DINAMARCA I LES ENERGIES RENOVABLES
Sabíem que Dinamarca era un païs líder amb el tema de les energies renovables, així que deixem aquest reportatge per a què pugueu veure les alternatives que utilitzen i les millores que han tingut en la seva vida.