dilluns, 5 de març del 2012

EL PETROLI ES POT ESGOTAR?

El dubte de si el petroli s'esgota o no, encara és un dubte que molta gent tenim, ja que encara que se sap que és una font d'energia no renovable, hi ha fonts de documentació que diuen que encara és aviat per dir que s'esgotarà.

Hi ha fonts de documentació que diuen que sí que s'esgotara i que s'han de buscar alternatives:

Segons el telenotícies de TV3: "Les alarmes sobre l'esgotament de les bosses de petroli i la necessitat de buscar alternatives fa temps que sonen, però el problema no és la falta de reserves. Almenys segons un estudi del Col·legi d'Enginyers de Barcelona. Focalitzen el tema en la poca inversió en l'extracció del cru i en l'atorgament de massa poder als països productors, cosa que acabarà passant factura als països consumidors".


En canvi, hi ha d'altres que diuen que encara hi ha suficient:
El centre d'estudis Jordi Pujol, va publicar un article on  es parlava del següent: "No manca petroli al món. Manquen refineries de petroli. La construcció de refineries de petroli triga bastant de temps i exigeix una inversió espectacular. De fet, durant anys, gairebé no s’han construït noves plantes. Amb la volatibilitat dels preus del petroli, els inversors són reticents a crear noves plantes per refinar el petroli".


A partir d'això, i d'aquest debat sobre l'esgotament (encara que sabem que és un tipus d'energia no renovable): Quines alternatives trobem per substituir el petroli?

QUÈ ÉS EL PETROLI?

El petroli és una barreja complexa no homogènia d'hidrocarburs, composts formats per hidrogen i carboni. Difereixen molt entre si, des de groguencs i líquids a negres i viscosos. Aquestes diferències són degudes a les relacions entre els tipus d'hidrocarburs. És un recurs natural no renovable, i actualment també és la principal font d'energia als països desenvolupats.
Els components químics del petroli se separen i s'obtenen per destil·lació mitjançant un procés de refineria. D'ell s'extrauen diferents productes, entre altres: propà i butà, gasolina, querosè i gasoil o dièsel, fuel, olis lubricants i asfalts, etc.

Aquesta barreja d'hidrocarburs és associada, generalment, a grans bombolles de gas natural, en jaciments tancats durant milers d'anys sota terra, coberts pels estrats superiors de l'escorça terrestre.


Aquesta definició ens condueix a qüestionar-nos: El petroli es pot esgotar?

 



I QUIN ÉS L'ORIGEN DEL PETROLI?

 
El petroli s'origina a les conques marines poc profundes on proliferen grans quantitats de plàncton, que és un conjunt d'organismes microscòpics que viuen en suspensió a les capes superficials del mar. Quan moren, el plàncton s'acumula juntament amb una gran quantitat de matèria orgànica que queda entre el fang del fons de la conca sedimentària. Si aquests organismes estan massa temps sobre el fons marí patiran un procés d'oxidació. També, si queden fora del contacte amb l'oxigen dissolt a l'aigua marina en quedar soterrats per un sediment inorgànic impermeable patirà un procés diagenètic en condicions d'anaerobiosi, on participa l'augment de pressió i temperatura juntament amb l'acció de bacteris anaerobis que transformen la matèria orgànica en hidrocarburs.

En una primera fase, té lloc alhora la compactació i la litificació*1 del sediment: els bacteris degraden els organismes vius amb els quals s'alimenten, i transformen els residus en una substància insoluble orgànica amb estructures cícliques que s'anomena querogen*2 i que constitueix la matèria primera del petroli.

El petroli es produeix per la transformació dels àcids grassos del querogen que es transformen en hidrocarburs pesats i que després d'un procés de maduració es trenquen i originen hidrocarburs líquids i gasosos.


*1 Litificació -  diagènesi:  Conjunt de canvis quimicofísics que experimenten els sediments des que es dipositen fins que es converteixen en una roca sedimentària coherent per efecte de la pressió, de la temperatura, de la pèrdua d’aigua i de porositat, etc. (Font: DIEC2)

*2 Querogen - Matèria orgànica sedimentària derivada d’organismes vivents, insoluble en els dissolvents orgànics i alcalins, que roman fossilitzada i es pot convertir, per maduració tèrmica, en hidrocarburs líquids o gasosos.











dijous, 1 de març del 2012

INTRODUCCIÓ

Hola!!
Som la Neus Calucho, Laia Hernàndez, Miriam Garcia i Núria Lorenz. Hem decidit tractar el tema de les energies no renovables, concretament del petroli, ja que és una de les més utilitzades actualment pel benefici econòmic i social dels éssers humans.

Degut a què el petroli és una energia no renovable que ,al cap i a la fi, s’acabarà esgotant, hem escollit aquest tema perquè tenim curiositat per conèixer si hi ha alternatives que puguin substituir-lo.

A més, volem conèixer quines són les activitats que es fan amb aquesta font d’energia i quines possibles alternatives hauríem de trobar si s’esgotés. També volem informar-nos sobre les formes d’extracció, en quines zones, la influència econòmica que aporta, entre d’altres.

Volem afegir que aquest tema abraça tant les ciències socials com les experimentals, ja que és un recurs natural i ,al mateix temps, té una influència en la societat i en la economia.

Per a realitzar aquest treball ens hem marcat els següents objectius:
  • Conèixer les energies no renovables.
  • Valorar la incidència del petroli en el nostre món a nivell social i econòmic.
  • Conèixer les repercussions naturals que té aquesta energia.
  • Informar-nos sobre els conflictes que hi ha hagut al llarg de la història i que actualment són presents vers aquest tema.
  • Mantenir una actitud crítica i positiva en la realització del treball.
  • Extreure les nostres pròpies conclusions sobre la pregunta plantejada.

Per últim, esperem enriquir-nos educativament i que us serveixi per a ser més conscients d'aquest tema i de les seves repercusions.